WANDELINGEN

Wandel mee met Jeroen! Je kunt kiezen uit vier wandelingen: de drie Leidse wandelingen Het Petrusmysterie, Het Pauluslabyrint of Het Pilgrim Fathers Complot; en de Delftse wandeling De schaduw van Vermeer. Samen met een stadsgids die het échte geschiedenisverhaal vertelt, leest Jeroen scènes voor op de plekken waar ze plaatsvinden en vertelt hij over de totstandkoming van de boeken en over zijn eigen schrijverschap.

 

Pauluslabyrint

Wandel mee met Het Pauluslabyrint.

In 2017 verscheen Het Pauluslabyrint van Jeroen Windmeijer, inmiddels beter bekend als de Dan Brown van de Lage Landen. Het Pauluslabyrint is het vervolg op De bekentenissen van Petrus uit 2015.

 

De wandeling voert langs locaties die een rol spelen in Het Pauluslabyrint. U volgt delen van de weg die hoofdpersoon Peter de Haan op 20 en 21 maart 2015 door de oude binnenstad van Leiden moet afleggen om het eeuwenoude mysterie te ontrafelen. De aanbevolen route is ongeveer zes kilometer lang (=± 1,5 uur) en eindigt in het hart van de binnenstad. Tegen het einde is er de mogelijkheid de route met ongeveer een kwartier in te korten.

Doe een wandeling cadeau!

Geef via het contactformulier de naam en de contactgegevens op van de persoon die je wil verrassen. De datum kan de persoon zelf bepalen.

 

€150 euro per wandeling; de maximale groepsgrootte bedraagt 20 personen

Pilgrim Fathers Complot

Het anders zo rustige Leiden schrikt op wanneer de voorzitter van de plaatselijke vrijmetselaarsloge op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. Bijna tegelijkertijd wordt er in het gemeentearchief een manuscript gevonden waarin een anonieme auteur de tot dan toe verborgen geschiedenis vertelt van de Pilgrim Fathers, de Founding Fathers van de Verenigde Staten. Van 1609 tot 1620 woonden zij in Leiden, waarna een deel van hen naar Amerika vertrok. Ongewild raakt universitair docent Peter de Haan bij deze zaken betrokken.

 

Waarom bleef zo’n groot deel van de Pilgrim Fathers in Leiden achter? Wat hebben de vrijmetselaars daarmee te maken? En welke relatie onderhield Peters vriendin met de vermoorde voorzitter? De wandeling voert langs locaties die een rol spelen in Het Pilgrim Fathers-complot. U volgt delen van de weg die hoofdpersoon Peter de Haan door de oude binnenstad van Leiden moet afleggen om het eeuwenoude mysterie te ontrafelen.

Petrusmysterie

In 2015 verscheen De bekentenissen van Petrus geschreven door Jeroen Windmeijer – in januari 2020 opnieuw uitgegeven onder de titel Het Petrusmysterie. Deze Leidse thriller is een verhaal in de stijl van Dan Brown dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de Drie Oktoberfeesten die elk jaar worden gevierd ter herinnering aan het ontzet van de stad in 1574. Na drie maanden door de Spanjaarden te zijn belegerd werd Leiden toen bevrijd door een leger onder leiding van Willem van Oranje. Naast traditionele plechtigheden is er een kermis en overal in de stad is muziek.

 

Deze stadswandeling voert u langs locaties in het centrum van Leiden die een rol spelen in deze, inmiddels ook buiten Leiden, populaire thriller. U volgt hierbij de route die de hoofdpersonen Peter de Haan en Judith Cherev afleggen op woensdag 2 en donderdag 3 oktober 1996. De hier beschreven route is ca. 6 km lang en duurt ongeveer 2 uur. Het is geen rondwandeling. U eindigt in het hart van de stad. De wandeling biedt volop gelegenheid om te winkelen, een museum te bezoeken (u komt er onderweg verschillende tegen) of ergens wat te eten of te drinken.

De schaduw van Vermeer

Docent Fabian de Ligt had niet gedacht dat zijn middag zo’n dramatische wending zou krijgen. Wat een rustig gesprek over de schilder Johannes Vermeer had moeten zijn, eindigt desastreus als de geïnterviewde expert ineens dood neervalt. Hij mompelt nog net: ‘Mij… Mij…’. Niet lang daarna volgt een reeks van mysterieuze inbraken die ook met Vermeer te maken lijken te hebben: verschillende schilderijen verdwijnen vanuit hun musea. Sommige lijken waardeloos, omdat het vervalsingen zijn. Maar ook een van de bekendste musea van het land moet aan een inbraak geloven. Ongewild raakt Fabian bij deze zaak betrokken, en ook hij blijkt een doelwit. De waarheid achter de verdwenen schilderijen en de Hollandse meester dreigt aan het licht te komen. Maar iemand zet alles op alles om die in het duister te houden…

 

De wandeling voert langs locaties in de oude binnenstad van Delft die voorkomen in De schaduw van Vermeer. Vanzelfsprekend hebben veel van die locaties te maken met leven en werk van de 17de-eeuwse, Delftse schilder Johannes Vermeer (1632-1675). U komt ook langs plekken die te maken hebben met het rijke bierverleden van Delft of op een andere manier in het boek figureren.

 

De route begint en eindigt op Station Delft, is ongeveer vier kilometer lang en duurt circa anderhalf uur. Als extraatje kunt u aan het einde van de wandeling nog langs de plek gaan waar Johannes Vermeer zijn schilderij Gezicht op Delft situeerde. Die route is ongeveer vijf kilometer en duurt circa twintig minuten langer.